Nakon dugog iščekivanja započeo prvi "Offline kamp"

U Skopaljskoj Gračanici ne tako obična srijeda za mlade Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon višemjesečne pripreme i rada na projektu „Prevencija ovisnosti kod mladih- Klik za zdravlje“ mladi iz Žabljaka, Novog Šehera, Lug Brankovića, Lepenice, Gromiljaka i Novog Travnika završnu fazu projekta započeli su sa „Offline kampom“ koji će trajati pet dana.

Prostor oko župe Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici već od 13 sati ispunjen je mladošću, radošću ali i licima koja ne kriju oduševljenje prvim „Offline kampom“. Mladi, njih 30 na samom dolasku na kamp, nakon prijave upoznali su prostor u kojem će boraviti pet dana, upoznali jedne druge te simboličnim statusom na društvenoj mreži službeno započeli Offline kamp.

Status koji su mladi objavili na svojim facebook profilima nakon čega su predali svoje mobilne aparate, glasi:
„Dragi prijatelji, želim Vas obavijestiti da ću narednih 5 dana svoj život posvetiti ljudima. Uživo ću razgovarati, lajkat ću zagrljajem, komentirati stvari oči u oči. Pjesme neću lijepiti na zid, nego ću ih pjevati s prijateljima. Ako me budete trebali, sačekajte 5 dana. U Skopaljskoj Gračanici sam i ovim statusom neka započne prvi „Offline kamp“ u sklopu projekta „Klik za zdravlje“ u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“

Nakon ručka svih sudionika i smještaja u šatore, program dobrodošlice otvorio je ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastora mladih „Ivan Pavao II.“, prof. dr. Šimo Maršić koji se zahvalio mladima za sudjelovanje na kampu, te ih pozvao da svojim primjerom animiraju i svoje prijatelje za sudjelovanje u svim ostalim aktivnostima koje Centar za mlade „Ivan Pavao II“ realizira na području cijele Vrhbosanske nadbiskupije.

Osim ravnatelja, sve sudionike pozdravila je i koordinatorica projekta, Ivana Klačar koja nije krila oduševljenje mladima ali i uspješnim početkom kampa, nakon čega je projekt asistent Josip Milanović zajedno s vršnjačkim edukatorima objasnio pravila kampa te kroz igricu upoznavanja još jednom istaknuo važnost prihvaćanja jedni drugi kao i sudjelovanje na svemu što ih očekuje svih pet dana.

Prvi dan kamp završen je kratkom molitvom, gdje su svi sudionici imali priliku osjetiti duhovnu notu koja će biti glavno središte svih pet dana na kampu. Uz gitaru i pjesmu, svijeće i tišinu prvu večernju molitvu, sudionici su još jednom potvrdili kako je uvijek dobro paziti na ljude oko sebe, te su izvukli ime osobe koju će čuvati i biti joj anđeo cijelo vrijeme na kampu.

Već sutra sve zajedno očekuje uzbudljiv, dinamičan ali i veoma poučan dan gdje će mladi uz nova saznanja o ovisnostima kojima su okruženi imati priliku iskazati svoju kreativnost te talente u glumi, pjevanju, plesu.

Josip Milanović