Zanimljivosti o ovisnostima obilježile i drugi dan "Offline" kampa

Drugi dan“ Offline“ kampa, u četvrtak, 3. srpnja u župi Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici koji se održava u sklopu projekta Prevencije ovisnosti kod mladih - Klik za zdravlje obilježen je molitvom, kreativnošću mladih, ali razigranošću i radošću. Ubrzan tempo programa i jutarnja kiša nisu utjecali na produktivnost drugog dana koji će sigurno ostati u sjećanju svakoga sudionika.

Program je započeo jutarnjom Svetom misom koju je predvodio ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ , prof. dr. Šimo Maršić, gdje su se sudionici uz molitvu zahvalili na uspješno realiziranom prvom danu, baš kao i prilici da svaki naredni dan, zadatak bude blagoslovljen i ispunjen Božjom milošću koja će ispuniti njihovo srce.

Nakon duhovnog zaziva, prvi dio radionica na prvom „Offline kampu“ započeo je grupnim radom, gdje su mladi podijeljeni u pet grupa imali zadatak predstaviti zanimljivosti o najčešćim ovisnostima kojima su izloženi, tako da su njihove plakati ukrašavali novinski članci koji govore o problemu pušenja, alkoholizma, droge, kocke ali i o problemu ovisnosti o internetu.

Uz mnoge zanimljivosti koje su napisane i prezentirane grupno, prvi dio edukativnog zadatka uspješno je obavljen, nakon čega su se mladi uz zumbu i fitnes program spremili i za drugi blok edukativnih radionica, gdje su kroz kratke igrokaze prikazali njihovo grupno vođenje problema kada je riječ o već spomenutim ovisnostima.

Priliku da pokažu svoje glumačke sposobnosti, baš kao i da svojim scenskim primjerom daju doprinos u prevenciji ovih ovisnostima kod mladih se pokazalo kao dobar primjer, zbog čega je svaka grupa nagrađena i velikim pljeskom za prezentirane igrokaze.

Natjecateljskom igricom, vršnjački edukatori 30 sudionika kampa stavili su na kratki izazov da u kratkom vremenskom razdoblju ispune svih 20 zadataka kako bi pobijedili i imali priliku od edukatora tražiti neki zadatak. Igrice u kojima su sudionici kampa morali sastaviti slagalicu, pojesti pet limuna, popiti pet litara vode, oslikati naočale i brkove kod svih sudionika probudile su natjecateljski duh, tako da se želja za pobjedom mogla osjetiti u zraku.

Uz mnogo zabave, smijeha i igara drugi dan „Offline kampa“ mladi su proveli uživajući u filmu „Pijev Život“ Oskarom nagrađen. Jasna poruka filma, sudionike je navela na razmišljanje koje je završeno i večernjom molitvom, gdje su mladi uz meditativnu glazbu, Gospodinu zahvalili na danu koji je protekao ali i poželjeli da svaki dan bude jednako uspješan kao i prvi. Učvršćeni u vjeri, svjedočenjem ljubavi prema Isusu, mladi su još jedan kamperski dan započeli i završili kratkim molitvama.

Već sljedećeg dana sudionike prvog „Offline kampa“ čekaju mnogi izazovi, kreativni zadaci koji će obilježiti treći dan s posebnim fokusom na duhovnu dimenziju ovoga kampa. Upravo zbog toga, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ još jednom želi zahvaliti svim sudionicima na aktivnom sudjelovanju u svim zadacima, vršnjačkim edukatorima koji rade s mladima, baš i župniku Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici vlč. Tadiji Ivošu na otvorenosti. (kta/mladicentar)

SLIKE OVDJE