Dekret o osnutku župeŽupa Skopaljska Gračanica utemeljena je 31. siječnja 1911 godine odvajanjem pojedinih naselja od župa Bugojno. Golo Brdo (Kandija) i Uskoplje (Gornji Vakuf). Prvi župnik, Stjepan Pašalić, stigao je u novoutemeljenu župu 3. veljače 1911. Župa je imala 150 obitelji porazbacanih u 16 sela, međusobno jako udaljenih, tako da je s kraja na kraj župe trebalo hodati 5 sati. Pucanjem iz pozajmljenog mužara naviješteno je puku da će se služiti prva pučka misa. Dok nije nabavljeno zvono, prvi je župnik (vidi sliku) velikom i zvučnom trubom pozivao vjernike k službi Božjoj. Prvo zvono kupljeno je u Ljubljani od tvrtke Samassa za 795 K i bilo je postavljeno na drveni zvonik uz Župnu kuću.

Prva župna crkva sagrađena je 1912. godine i bila je posvećena sv. Jeronimu učitelju. Pripreme za gradnju druge župne crkve počele su tijekom 1936. godine. Današnja župna crkva posvećena Srcu Marijinu sagrađena je i posvećena 1969. godine. Novi župni stan sagrađen je 1970. godine.

U župi od 1969. godine djeluju časne sestre Družbe služavki Malog Isusa.

Tijekom rata 1992. - 1995.. u drugoj polovini 1993. godine muslimanski su ekstremisti župnu crkvu opljačkali, a zatim demolirali. Župnu kuću i kuću časnih sestara prvo su opljačkali, a zatim zapalili, tako da su ostali samo zidovi. Tada su nastradale kapelice i groblja u Donjoj i Gornjoj Ričici, Gračanici, Lužanima, Pajić Polju i Zlavasti. Većinu Hrvata katolika s područja župe muslimanske su snage potjerale.

Župom upravlja dijecezanski (biskupijski) svećenik, a župi Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici pripadaju sljedeća naselja: Humac, Gračanica, Donja i Gornja Ričica, Jazvenik, Kordići, Lužani, Okolišće, Pajić Polje, Pernice, Zanasovići i Zlavast.